تبعیض در لایحه مالیات بر ارزش افزوده به رقابت پذیری در فراوری ضربه می زند ، اعطای اختیارات ویژه به سازمان امور مالیاتی غلط است

به گزارش وبلاگ پاییز، عضو کمیسیون مالی مجلس شورای اسلامی گفت: تبعیض به رقابت سالم ضربه می زند چرا که اگر قرار باشد فراوری کننده در مناطق آزاد فراوری کند ...

تبعیض در لایحه مالیات بر ارزش افزوده به رقابت پذیری در فراوری ضربه می زند ، اعطای اختیارات ویژه به سازمان امور مالیاتی غلط است

به گزارش گروه اقتصادی وبلاگ پاییز، چند روز پیش در حالی لایحه اقتصادیات بر ارزش افزوده در دستور مجلس شورای اسلامی نهاده شد که بعضی از مواد این لایحه مورد انتقاد جدی کارشناسان اقتصادی است. طبق ماده 26 لایحه اقتصادیات بر ارزش افزوده، سازمان امور اقتصادیاتی در چهار سطح اقتصادی، اداری، تشکیلاتی و استخدامی از قوانین و مقررات عمومی دولت مستثنی خواهد شد!

کارشناسان معتقدند که تصویب این ماده در مجلس تبعات منفی بر عملکرد سازمان خواهد داشت و بستر تعارض منافع و فساد را در سازمان امور اقتصادیاتی فراهم خواهد نمود. برای مثال یکی از تبعات تصویب و اجرای این ماده این است که جریان اقتصادی این سازمان غیرشفاف می گردد و نظارت بر عملکرد آن از بین می رود. بدین صورت فضا برای تکرار تجربه حقوق ها و پاداش های نجومی فراهم می گردد. موضوعی که طبق گزارش دیوان محاسبات کشور، در سال 95 در این سازمان رخ داده است.

علاوه بر ماده 26، ماده 10 نیز با انتقاد جدی کارشناسان روبرو شد. طبق این ماده، مناطق آزاد از معافیت اقتصادیات بر ارزش افزوده برخوردار خواهند شد. معافیت اقتصادیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد نه تنها به فراوری یاری نمی کند بلکه هزینه های فراورینماینده را نیز افزایش میدهد.

از دیگر نتایج این معافیت ها، تبعیض اقتصادیاتی نسبت به مصرف نمایندگان سایر مناطق کشور است. همچنین عدم شناسایی جریان کالا و افزایش میزان واردات و قاچاق در مناطق آزاد و کسری بودجه دولت از دیگر تبعات منفی معافیت این اقتصادیات در مناطق آزاد است.

مجلس با هرگونه تبعیض در لایحه اقتصادیات بر ارزش افزوده مخالف است

به همین دلیل سیدناصر موسوی لارگانی؛ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره لایحه اقتصادیات بر ارزش افزوده گفت: مجلس با هرگونه تبعیض در لایحه اقتصادیات بر ارزش افزوده مخالف است. انچه در این لایحه مخصوصا در ماده 24 آمده که موضوع 2 درصد نخبگان را مطرح نموده است، مبهم است. زیرا نخبه را تعریف ننموده است و یا اینکه این 2 درصد بر چه اساس و مبنایی باید انتخاب گردد. در بندی که در لایحه آمده بود و مجلس به حق حذف کرد ذکر شده بود استخدام این افراد حتی بدون به کارگیری آزمون خواهد بود. این یعنی هر آشنا و فامیلی را می¬توانند تحت نام نخبه و بدون آزمون وارد سازمان نمایند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید نمود: اگر کسی نخبه باشد قطعا بهتر از سایرین از پس آزمون برخواهد آمد. در ماده 26 و 25 امتیازاتی برای سازمان امور اقتصادیاتی قائل شده¬اند که بسیاری از نمایندگان به آن اعتراض کردند، ولی چون نصف به اضافه یک، در کمیسیون به آن رای داد، در نهایت تصویب شد. اکنون هم به درخواست ریاست کمیسیون اقتصادی، مجدد از صحن به کمیسیون ارجاع داده شد. فعلا فقط دو جلسه برای آنالیز آن برگزار شده و هفته آینده هم جلسه¬ای نخواهد بود.

موسوی لارگانی ادامه داد: اگر منطقه آزاد به معنای واقعی منطقه آزاد باشد یعنی حرکتش و نتیجه اش توسعه صادرات غیر¬نفتی باشد با معافیت اقتصادیات ارزش افزوده و اقتصادیات¬های تجمیعی من موافقم، اما با شرایط کنونی مناطق آزاد من هم مخالف معافیت آن ها از اقتصادیات ارزش افزوده هستم. زیرا به رسالت خود که جذب سرمایه¬گذار خارجی و داخلی و فراوری صادرات غیرنفتی بوده نرسیده است.

وی اضافه نمود: از سوی دیگر این تبعیض به رقابت سالم ضربه می زند چرا که اگر قرار باشد فراوری نماینده در این مناطق فراوری کند و به سرزمین اصلی بفرستد، فراوری نماینده سرزمین اصلی توان رقابت خود را به دلیل پرداخت اقتصادیات از دست می¬دهد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

به "تبعیض در لایحه مالیات بر ارزش افزوده به رقابت پذیری در فراوری ضربه می زند ، اعطای اختیارات ویژه به سازمان امور مالیاتی غلط است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تبعیض در لایحه مالیات بر ارزش افزوده به رقابت پذیری در فراوری ضربه می زند ، اعطای اختیارات ویژه به سازمان امور مالیاتی غلط است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید