قیمت اقلام اساسی در تابستان 1400
به گزارش وبلاگ پاییز، طی روزهای اخیر قیمت بعضی اقلام سبد مصرفی خانوار بدون مجوز ستاد تنظیم بازار در سایه نبود نظارت دستگاه های متولی از قیمت مصوب فراتر رفت که این آشفتگی و التهابات قیمت در بازار، اقشار و دهک های ضعیف را بیش از پیش در تامین مایحتاج خود دچار مشکل نموده است.
آنالیز ها از سطح بازار نشان می دهد که قیمت بعضی اقلام همچون مرغ، گوشت، تخم مرغ، لبنیات و میوه از نرخ مصوب و قانونی خود فراتر رفته است، درحالیکه با وعده وعیدهای مسئولان مردم انتظار داشتند آب از آب تکان نخورد.
گزارش های میدانی از مغازه و فروشگاه سطح شهر حاکی از آن است که قیمت هر کیلو مرغ 30 تا 32 هزار تومان، شقه گوسفندی 140 تا 160 هزار تومان، شقه گوساله 130 تا 150 هزار تومان و هر شانه تخم مرغ 36 هزار تومان است.
بعلاوه قیمت هر کیلو برنج 35 تا 44 هزار تومان، برنج هندی 23 تا 26 هزار تومان، لپه 43 تا 47 هزار تومان، عدس 32 تا 35 هزار تومان، لوبیا چیتی 37 تا 39 هزار تومان، نخود 40 تا 43 هزار تومان، لوبیا قرمز 37 تا 38 هزار تومان، شکر 15 تا 20 هزار تومان، قند18 تا 20 هزار تومان و هر حلب روغن 5 کیلویی 92 تا 150 هزار تومان است.
فراهانی یکی از فروشندگان مواد غذایی شرق تهران در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی با اشاره به نوسان قیمت اقلام اساسی در بازار اظهار کرد: طی هفته های اخیر قیمت بعضی اقلام همچون برنج، شکر، قند و حبوبات با التهاباتی در بازار روبرو شد که همین امر منجر به رکود و کسادی بازار شده است.
وی اضافه نمود: در حال حاضر تامین بعضی کالاها با مسائلی روبرو شده است چرا که همچون گذشته دلالان و واسطه ها با احتکار درانبارها بدنبال افزایش کاذب قیمت هستند.
مجوزی برای افزایش قیمت محصولات لبنی نداریم
علی احسان ظفری مدیر عامل اتحادیه تعاونی فرآورده های لبنی در گفت و گو با اشاره به اینکه مجوزی برای افزایش قیمت محصولات لبنی صادر نشده است، اظهار کرد: با توجه به ثبات قیمت شیرخام، افزایش قیمت محصولات لبنی تخلف است.
وی اضافه نمود: با افزایش قیمت محصولات لبنی، سرانه مصرف بی شک کاهش می یابد.
ظفری ادامه داد: اگر دامداران و کارخانه ها خواستار افزایش قیمت شیرخام و محصولات لبنی باشند، بخشی از مصرف نمایندگان را از دست می دهند چرا که در شرایط فعلی اقتصاد بخشی از دهک های جامعه قدرت خرید لازم برای گرانی مجدد را ندارند .
این مقام مسئول با اشاره به اینکه سرانه مصرف لبنیات نسبت به میانه جهان پایین تر است، گفت: رانت خواران در پی صادرات شیرخشک و خروج از مرزهای کشور هستند که این امر در کنار گرانی های پی در پی لبنیات منجر به کاهش سفره مردم می گردد.
به گفته وی، با توجه به اهمیت مصرف لبنیات از دولت فعلی و دولت آینده انتظار داریم که نگذارد سفره مردم از لبنیات کوچک گردد.
نرخ هر کیلو گوشت گوسفند 110 هزار تومان
منصور پوریان رئیس شورای تامین نمایندگام دام با اشاره به اینکه گرانی گوشت ارتباطی به دامدار ندارد، اظهار کرد: علی رغم ازدیاد عرضه دام و افت محسوس قیمت، نرخ گوشت در مغازه ها بالاست که ارتباطی به دامدار ندارد.
وی قیمت کنونی هر کیلو دام سبک را 50 تا 52 هزار تومان و دام سنگین 48 تا 49 هزار تومان گفت و اضافه نمود: در حال حاضر قیمت هر کیلو لاشه گوساله در عمده فروشی ها 92 هزار تومان و لاشه گوسفند 105 تا 110 هزار تومان است.
پوریان ادامه داد: با توجه به کمبود نقدینگی برای تامین نهاده دامی، دامداران با زیان دام خود را عرضه می نمایند که با استمرار این فرایند دامداران زیادی از چرخه فراوری خارج می شوند.
رئیس شورای تامین نمایندگان دام درباره آینده بازار گوشت گفت: علی رغم ازدیاد جمعیت دام و اندازه بالای فراوری گوشت در کشور، مسائل متعددی سد راه دامداران است که تزریق نقدینگی به واحدهای دامداری راه چاره مناسبی برای برطرف بحران فعلی است، در غیراین صورت آینده روشنی پیش روی فراوری نیست .
عرضه مرغ بالاتر از 30 هزار تومان تخلف است
برومند چهار آیین رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی مادر تخصصی توسعه صنعت طیور کشور درباره آخرین تحولات بازار مرغ اظهار کرد: اکنون قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری 21 هزار تومان است که با احتساب 25 درصد افت لاشه و هزینه های عمده فروشی و خرده فروشی، نرخ لاشه آماده طباخی به 30 هزار تومان می رسد، هر چند نرخ مصوب 24 هزار و 900 تومان است.
وی افزایش قیمت تقاضا برای خرید مرغ و کاهش قدرت خرید خانوار برای خرید دیگر محصولات پروتئینی را از دیگر دلیل های اصلی گرانی بر بازار مرغ گفت.
چهارآیین ادامه داد: با توجه به گرمای هوا ناشی از شرایط خشکسالی، در ماه های تیر و مرداد وزن هر قطعه مرغ 250 تا 300 گرم کاهش می یابد که این امر به معنای کمبود 30 تا 35 هزار تنی عرضه است که این امر در کنار افزایش تقاضا منجر به نوسان قیمت مرغ در بازار خواهد شد.
این مقام مسئول عرضه مرغ بالاتر از نرخ 30 هزار تومان را گرانفروشی دانست و گفت: با توجه به قیمت مولفه های فراوری و نرخ تمام شده، در شرایط فعلی عرضه مرغ بالاتر از 30 هزار تومان گرانفروشی است، اما طی ماه های آینده با کمبود عرضه ناشی از کاهش وزن گیری، قیمت افزایش خواهد یافت.
قیمت هر کیلو تخم مرغ 15 هزار و 400 تومان
ناصر نبی پور رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران از ثبات قیمت تخم مرغ طی 10 روز گذشته در بازار اطلاع داد و گفت: هم اکنون قیمت هر کیلو تخم مرغ درب مرغداری 15 هزار و 300 تا 15 هزار و 400 تومان معادل شانه ای حداکثر 31 هزار تومان است.
وی اضافه نمود: با توجه به گرانی نهاده های دامی و ارسال مرغ بالای 90 هفته به کشتارگاه ناشی از عدم تخصیص نهاده، فراوری تا حدودی کاهش یافته است.
نبی پور با اشاره به آینده بازار تخم مرغ گفت: طی ماه های تیر و مرداد جوجه ریزی افزایش می یابد که با این وجود قیمت تخم مرغ در ماه های آذر و دی کاهش می یابد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار با اشاره به اینکه احتیاجی به واردات تخم مرغ نداریم، گفت: علی رغم کاهش فراوری ناشی از افت جوجه ریزی ماه های قبل، اما اندازه فراوری جوابگوی احتیاج داخل است که با این وجود مسئله ای در تامین فراوری تخم مرغ نداریم.
افزایش هزینه های فراوری و تورم دلیل اصلی گرانی میوه
اسداله کارگر رئیس اتحادیه میوه و سبزی تهران با اشاره به اینکه گرانی میوه ارتباطی به فراورینماینده ندارد، اظهار کرد: با توجه به گرانی جعبه، بذر، کود، سم، هزینه های کارگری و تورم قیمت میوه دچار نوساناتی شده است.
وی اضافه نمود: با توجه به تورم بالای حاکم بر اقتصاد، بازار میوه بیگانه از دیگر کالاها نیست چرا که این موضوع بر هزینه های فراوری تاثیر گذاشته است که نوسان فعلی قیمت میوه نسبت به سال های قبل ارتباطی به فراورینماینده ندارد. هر چند بعضی اوقات واسطه گری و دلال بازی هم بر نوسان قیمت در بازار دامن می زند.
کارگر در سرانجام توضیح داد: با ورود میوه های نوبرانه قیمت به طور مقطعی بالاست که با گذشت چند روز از زمان عرضه مجدد کاهش می یابد به طوریکه در بعضی مواقع جوابگوی هزینه های فراوری نیست.
با وجود وعده مسئولان مبنی بر ثبات و آرامش بازار، اما قیمت بعضی اقلام همچون لبنیات، میوه، مرغ، گوشت و تخم مرغ بالاتر از نرخ مصوب عرضه می گردد که این امر خانوارها را در تامین مایحتاج خود دچار مشکل نموده است که انتظار می رود دستگاه های مسئول با اعمال نظارت دقیق از گرانفروشی جلوگیری نمایند چرا که ستاد تنظیم بازار مجوزی برای افزایش قیمت ها صادر ننموده است.
منبع: وبلاگ پاییز
آخرین اخبار حوزه غذایی را در صفحه کشاورزی وبلاگ پاییز دنبال کنید.
منبع: تجارت نیوز