باغ پرندگان تهران؛ تماشای هزاران پرنده در پایتخت
به گزارش وبلاگ پاییز، خبرگزاری فارس - معصومه اصغری: بگذریم از حالا که دود و دم این شهر مخالف خوان آواز پرنده ها شده و حتا کلاغ ها هم میل مهاجرت پیدا نموده اند. اما همزیستی با پرندگان، این مخلوقات دوست داشتنی رد پای خودش را در مثل ها و قصه ها و حکایت های تهرانی های قدیم به جا گذاشته است.
حالا کمتر پرنده ای در محله هایی که مدت هاست عمودی شده اند باقی مانده است. اما باغ پرندگان میعاد گاهی است که در آن می توانید ساعت ها در نزدیک ترین فاصله با گونه های مختلف پرندگان قدم بردارید و آخر هفته فرحبخشی برای خود و خانواده تان رقم بزنید.
باغ پرندگان تهران در اراضی پارک جنگلی لویزان قرار گرفته است. 85 هکتار از این مجموعه در اختیار شهرداری تهران است و این فضا چند سالی است به یکی از قطب های گردشگری پایتخت تبدیل شده است.
شهرداری تهران برای بهره مندی همه شهفرایندان بلیت 8 هزار تومانی را برای بازدید از این مجموعه بزرگ و مفرح در نظر گرفته. هر چند همین مبلغ هم برای بازدید های دانش آموزی و دانشجویی با تخفیف های ویژه همراه می شود. ون های مستقر در ابتدای سردر باغ، شهفرایندان را تا ابتدای مجموعه می رسانند.
سازه یکپارچه که فضایی 6 ونیم هکتاری را پوشش خواهد داد، با پوشش مسقف توری رکورد بزرگ ترین سازه جهان را یدک می کشد. این سازه در ادامه طرح فاز دوم باغ پرندگان به بهره برداری رسید.
ابتکار جالب طراحان باغ باعث شده تا همه شهفرایندان، به ویژه جانبازان و معلولان و مادرانی که با کالسکه فرزندشان برای بازدید از مجموعه آورده اند، بتوانند بازدیدی بدون دردسر داشته باشند. راستا سبز در بخش های مختلف با پوشش چمن، سنگریزه و چوب و مواد طبیعی دیگر پوشانده شده است و با سرازیر شدن از باغراه های شیب دار به سادگی می توانید خودتان را به پایین دست ترین بخش باغ پرندگان یعنی برکه پرندگان آبزی برسانید.
اگر تجربه گشت و گذار با بچه ها در باغ وحش را داشته باشید حتما می دانید که با نزدیک شدن به هر قفس با سوال های بیشماری رو به رو خواهید شد.
خوشبختانه کنار قفس یا محوطه نگهداری پرنده ها تابلو هایی نصب شده که اطلاعات مربوط به هر پرنده را به دو زبان فارسی و انگلیسی نمایش می دهد. شما می توانید این اطلاعات را خیلی راحت به دست آورید و پرسش های تمام نشدنی فرزندانتان را هم پاسخ دهید. حتماً به این تابلو ها نگاهی بیندازید تا بازدیدتان علمی تر شود.
بی شک، یکی از جذاب ترین پرنده هایی که در باغ پرندگان همه جای جهان دیده می شود طاووس است. عروس پرنده ها به صورت آزادانه در محوطه چمن این مجموعه بزرگ می شود تا از همه دلبری کند.
بیشتر این طاووس ها از هندوستان به تهران آمده اند، ولی به راحتی با محیط لویزان خو گرفته اند. طاووس ها علاقه ای به نزدیک شدن به انسان ها ندارند. برای آن ها محوطه چمن کاری شده وسیعی در نظر گرفته شده تا به راحتی قدم بزنند و بال های زیبای شان را به نمایش بگذارند.
عقاب طلایی، کوکور حنایی و سار گپه جنگلی سه پرنده شکاری هستند که بر فراز تیرک چوبی قفس بزرگشان آرام نشسته اند. اما ابهت و وقار عقاب طلایی بیش از دو پرنده دیگر است.
عقاب طلایی از خانواده قوش هاست و به دلیل وجود پر های طلایی در قسمت سر و پشت گردن به این نام خوانده می شود. عقاب طلایی به طور معمول با سرعت 50 کیلومتر در ساعت پرواز می نماید. اما هنگام یورش به سمت شکار، سرعت خود را به 220 کیلومتر می رساند. این پرنده با جثه نه چندان بزرگ خود می تواند شکاری 7 کیلویی را از زمین بلند کند.
اینجا پر است از انواع قرقاول که آزادانه برای خودشان این طرف و آن طرف می فرایند. اما سرآمد نژاد آن ها همین قرقاول گردن حلقه ای است. قرقاول های گردن حلقه ای نر، برعکس ماده ها که سر تا پا سفیدند، ترکیب رنگ بیشتری دارند. تحرک زیاد این پرنده عکس دریافت از آن را کمی سخت تر می نماید.
به دلیل وجود یک حلقه پر سفیدرنگ دور گردن این پرنده، نام گردن حلقه ای بر روی آن گذاشته شده. این گونه، تنها قرقاولی است که در قفس های ویژه و بزرگ مجموعه نگهداری می شود.
باغ پرندگان تهران چند گونه از شترمرغ های معروف جهان را در مزرعه اختصاصی شان جمع آوری نموده که نوع آفریقایی و استرالیایی آن جذاب تر به نظر می رسد. شترمرغ ها کمی بازیگوشی می نمایند.
اگر دست تان را به سمتشان بگیرید، سرشان با کنجکاوی از میان نرده های چوبی بیرون می آورند تا شاید خوراکی خوشمزه ای نصیب شان شود. اما غذا دادن و دست زدن به پرنده های این مجموعه ممنوع است. نگهبانان به طور مداوم این را به بچه هایی که بسته های خوراکی در دست دارند و می خواهند آن را با این پرندگان بازیگوش شریک شوند گوشزد می نمایند.
دسته فلامینگو ها میان آب برکه چرخ می زنند، سرشان را توی آب می نمایند تا غذای مورد علاقه شان را به دست آورند. فلامینگو ها در آفریقا، جنوب شرق آسیا، غرب اروپا و آمریکای جنوبی زندگی می نمایند. اما ظاهراً آب و هوای تهران هم به آن ها ساخته.
فلامینگو ها هنگامی که غذا نمی خورند روی یک پا می ایستند، تاج و سرشان را روی پشت شان می گذارند تا چرت بزنند. این شرایط آن ها برای بچه های کوچک تر خیلی جذاب است. مدام دورشان راه می فرایند تا بتوانند سر هایی که میان آن همه پر سفید پنهان شده را ببینند. غذای مورد علاقه آن ها آرتمیا است؛ که در مرداب ها و دریاچه ها پیدا می شود. فلامینگو ها تنها سالی یکبار تخم می گذارند.
مرغ سقا نام دیگر پلیکان است. پلیکان ها به خاطر منقار و جثه بزرگشان خیلی زود شناخته می شوند. قد پلیکان های باغ پرندگان تهران از یک متر بلند تر است. بزرگ ترین گونه این نوع پرنده، پلیکان پاخاکستری است که در ایران هم یافت می شود. این پلیکان در بالای جزیره، وسط برکه ایستاده و حرکت قو ها را داخل آب تماشا می نماید. آن ها زیاد اهل تحرک نیستند و برای همین سوژه مناسبی برای عکاسی به حساب می آیند. این پلیکان، یکی از 650 هزار پلیکان موجود در جهانست که در این مجموعه نگهداری می شود.
کبوتر های دم چتری یکی از گونه های خاص مجموعه کبوتر های باغ پرندگان تهران است. این کبوتر ها بسیار مغرور هستند. هنگام حرکت سینه خود را جلو می دهند و دم خود را همانند دم طاووس باز می نمایند.
کبوتر های دم چتری از معروف ترین انواع پرنده های زینتی به شمار می فرایند و دو گونه دارند. گونه کوچک تر که از هند آورده شده و گونه بزرگ تر هم از آمریکا به اینجا آمده. کبوتر های دم چتری آمریکایی کمی بزرگ ترند و روی پا هایشان هم پر دارند. کاکل روی سرشان هم آن ها را از انواع دیگر متمایز می نماید.
بیش از 3 هزار پرنده از گونه های مختلف گنجشک سانان، ماکیان سانان، پرندگان آبزی، شکاری و پرندگان بزرگ در باغ پرندگان نگهداری می شود. بیشتر این پرندگان از نقاط گرراستای جهان به این باغ آورده شده اند. با چرخ زدن در باغراه های اینجا کمتر پرنده ای از چشم تان دور می ماند.