طرز تهیه آش جو لعاب دار مجلسی با گوشت و بدون گوشت
به گزارش وبلاگ پاییز، آش در فرهنگ غذایی ما ایرانی ها جایگاه ویژه ای دارد. اما یکی از آش های مجذوب کننده و خاص قطعا آش جو است. این آش در شهرهای مختلف ایران به روش های مختلف پخته می گردد گاهی بعضی آن را با گوشت می پزند و بعضی بدون گوشت. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه آش جو ساده را آنالیز نموده بودیم و در ادامه می خواهیم طرز تهیه آش جو لعاب دار را هم با گوشت هم بدون گوشت مرور کنیم.
مواد لازم برای تهیه آش جو لعاب دار بدون گوشت
- نخود 50 گرم
- لوبیا چیتی 50 گرم
- عدس 50 گرم
- جو 100 گرم
- اسفناج، گشنیز، جعفری، پیازچه یا پیازچه 50 گرم از هر سبزی
- پیاز میانه، ریز خرد شده 2 عدد
- آب گوشت گاو 200 میلی لیتر
- آرد 1 قاشق غذاخوری
- نعناع خشک 1 قاشق چایخوری
- زردچوبه 1 قاشق چایخوری
- نمک و فلفل سیاه به اندازه لازم
- کشک به اندازه لازم
طرز تهیه آش جو لعاب دار
1. آماده کردن مواد اولیه
اولین مرحله از طرز تهیه آش جو لعاب دار این است که مواد اولیه این آش را آماده کنید. برای این کار ابتدا حبوبات را جدا جدا خیس کنید و بگذارید حداقل 5 تا 24 ساعت خیس بخورد. بعد همه سبزی ها را بشویید و ریز خرد کنید و کنار بگذارید.
2. شروع پخت مواد
اکنون که زمان پخت آش جو لعاب دار فرا رسیده ابتدا آرد را با 800 میلی لیتر آب سرد مخلوط نموده و آب را به جوش بیاورید سپس عدس، نخود و لوبیا چیتی را اضافه کنید و بگذارید خوب بپزند. هم زمان در یک قابلمه پیاز را سرخ کنید و بعد در همان قابلمه سیر و البته نعناع را هم آماده کنید.
3. اضافه کردن سبزی و پخت نهایی
اکنون بخشی از پیاز، سیر و نعناع داغ را همراه سبزی خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و نمک بزنید. اجازه دهید آش به مدت 30 دقیقه دیگر روی حرارت ملایم بپزد تا لعاب بندازد. وقتی آش آماده شد. با کشک یا ماست و نعنا سرخ شده تزئین کنید.
مواد لازم برای تهیه آش جو لعابدار با گوشت
- گوشت 450 گرم
- جو 1/5 پیمانه
- پیاز بزرگ 1 عدد
- نخود 1/2 فنجان
- لوبیا 1/2 فنجان
- فنجان عدس 1/2
- سبزی آش 4 تا 5 فنجان
- برنج 1/4 پیمانه
طرز تهیه آش جو لعاب دار با گوشت
برای تهیه آش جو لعاب دار درست مثل طرز تهیه هر آش دیگری ابتدا باید حبوبات و جو را جدا جدا به مدت یک شب در آب بخیسانید بعد ابتدا گوشت را خرد کنید و در روغن با پیاز داغ خوب سرخ کنید، زردچوبه بزنید و حبوبات را اضافه کنید و بگذارید با آب زیاد بپزند.
وقتی گوشت خوب پخت آن را خارج کنید و در میکسر بریزید تا کاملا خرد گردد یا با دست ریش ریش کنید. در نهایت جو و برنج را به قابلمه اضافه کنید، بعد گوشت ریش ریش را بریزید و بگذارید تا بپزد وقتی خوب مواد پختند سبزیجات خرد شده آش را به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید.
یادتان باشد نمک و فلفل را در این مرحله اضافه کنید و اجازه دهید تا آش خوب لعابدار گردد. در نهایت آش جو را در کاسه هایی با کشک سرو کنید. در صورت تمایل اندازهی پیاز و سیر خلال شده را تفت دهید و وقتی خوب و ترد شدند کمی نعنا خشک اضافه کنید.
نکات تکمیلی برای تهیه آش جو لعاب دار
همان طور که دیدید برای تهیه آش جو دستتان باز است و می توانید این غذا را هم با گوشت هم بدون گوشت درست کنید. اما رعایت نکات کلی در تهیه این غذا به شما یاری می نماید که حاصل کارتان غذایی خوشمزه تر باشد.
خیساندن حبوبات
یکی از نکات مهم در تهیه آش چه آش جو باشد چه رشته و یا هر آش دیگر، این است که حتما حبوبات آش را قبل از پخت خوب در آب بخیسانید تا هم نفخ آن ها گرفته گردد هم حبوبات با سرعت بیشتری بپزند.
اما اگر فرصت ننموده اید از قبل حبوبات را بخیسانید پس حتما قبل از پخت نهایی آن ها را به مدت 2-3 دقیقه بجوشانید و آب آن ها را بیرون بریزید. بهتر است این کار حداقل دو بار تکرار کنید. در ضمن اگر می خواهید زمان پخت حبوبات را کاهش دهید خوب است اندازهی سرکه یا آبلیمو به آبی که حبوبات را در آن ریختید بریزید تا سرعت پخت حبوبات افزایش پیدا کند.
تنوع در استفاده از مواد آش جو
برای تهیه آش جو بسته به منطقه و ذائقه تنوع موادی که در آن استفاده می گردد فرق دارد مثلا عده ای در آش جو برنج می ریزند اما بعضی نمی ریزند یا عده ای گوشت می ریزند و بعضی گوشت نمی ریزند پس بسته به سلیقه خود می توانید در مواد آش جو تنوع بدهید و مثلا طرز تهیه آش جو با جو پرک را امتحان کنید. اما یادتان باشد آش به سبزی است که خوشمزه می گردد پس حتما سبزیجات لازم آش را بهره ببرید.
منبع: کتاب کاله