فالوده کرمان شهریور سال 85 در لیست آثار ناملموس ملی به ثبت رسیده است
به گزارش وبلاگ پاییز، ایرنا/ براساس آخرین خبرهای واصله، فالوده کرمان شهریور سال 85 در لیست آثار ناملموس ملی به ثبت رسیده است.
فالوده کرمان و یزد تقریبا شبیه هستند و همین باعث شد به محض انتشار خبر ثبت ملی فالوده یزد، سیل انتقادها فضای مجازی کرمان را در برگیرد که چه نشسته اید، یزد فالوده کرمان را به نام خودش ثبت کرد.
در یکی دو روز اخیر کاربران کرمانی در فضای مجازی بسیار دست به کار شدند، بسیاری عکس فالوده کرمان را استوری کردند، خیلی ها به توصیف طعم و خواص آن پرداختند و عده ای نیز دست به گلایه زدند تا اینکه کارشناسان و مدیران میراث فرهنگی اعلام کردند فالوده کرمان نسبت به فالوده یزد متفاوت و سال 1395 ثبت ملی شده است.
پس از آن بود که گلایه ها و انتقادهای اولیه فروکش کرد، اما گلایه های دیگری به دنیا آمد و آن هم چرایی بی اطلاعی گسترده از ثبت ملی فالوده کرمان بود، هم از خود شهروندان و هم مدیران.
گلایه ها همچنان بالاست که چرا فالوده ثبت ملی کرمان آنقدر معرفی نشده که خیل قابل توجهی از آن بی اطلاع هستند.
اما واقعیت اینکه فالوده کرمانی از معروف ترین خوراکی های استان کرمان محسوب می گردد که در طول سال به ویژه فصل تابستان مشتری فراوانی دارد و هفت سال قبل نیز به ثبت ملی رسیده است.
دیار کریمان با فرهنگ و تاریخ کهن در کنار اماکن باستانی و جاذبه های گردشگری، سوغات و خوراکی های فراوانی دارد که مشهور و زبانزد هستند و جزو میراث مردمان این سرزمین محسوب می گردد.
فالوده یا پالوده کرمانی در کنار قوتو (قاووت) و دهها سوغات دیگر به همراه غذاهای منحصر به دیار کریمان از قدیم برای پذیرایی از میهمانان در منازل کرمان و در روزهای گرم سال جزو برترین گزینه های موجود به شمار میرود که کام افراد را خنک و شیرین می نماید.
در سالهای نه چندان دور مردم کرمان اغلب تهیه فالوده که چندان آسان هم نبود را در منازل خود انجام می دادند، اما با تغییرات سبک زندگی امروز بیشتر باید سراغ این خوراکی مطبوع را از مغازه ها گرفت.
اگر چه فالوده در بعضی شهرهای دیگر ایران هم به اشکال مختلف تهیه می گردد، اما در کرمان منحصر به ابن دیار و متمایز از فالوده های دیگر شهرهاست که با طعم گلاب و دیگر عرقیجات گیاهی مانند نسترن یا نعناع مصرف می گردد.
قدمت فالوده را به دوران تیموری می دانند و تاریخ یکی از فالوده فروشی های بازار کرمان به 150 سال می رسد؛ هر چند امروز فالوده با دستگاه فراوری می گردد، اما صرف آن در کاسه های چینی هنوز در خاطرات اهالی کرمان به جای مانده است.
فالوده کرمانی شامل نشاسته های گلوله شده همانند مروارید، یخ، آب و عصاره های گیاهی مطابق با سلیقه مصرف کننده و شیره خرما یا شکر است که گاهی به سلیقه افراد با بستنی هم مصرف می گردد.
فالوده با دارا بودن نشاسته قند خون انرژی لازم را برای مغز و مرکز عصبی بدن انسان تامین می نماید و بعلاوه در هنگام کاهش حجم مایعات بدن در زمان گرمازدگی و مسمومیت های منتج به اسهال یا مواقع کاهش قندخون در زمان های روزه داری و گرسنگی طولانی مدت، تامین کننده انرژی و رفع کننده خستگی است.
البته در روزهای گذشته در پی ثبت ملی فالوده یزد شائبه هایی را در بین شهروندان درباره فالوده کرمانی بوجود آورد که مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در اظهاراتی ثبت فالوده کرمانی را مربوط به سال 95 دانست و توضیحاتی را ارائه کرد.
فریدون فعالی کرد: فالوده کرمان به همراه 6 اثر دیگر در شهریور سال 85 در لیست آثار ناملموس ملی به ثبت رسیده است.
وی اضافه نمود: فالوده در شهرهای دیگر ایران مانند شیراز و یزد نیز تهیه می گردد، اما فالوده کرمانی مواد، دستور و نحوه تهیه متفاوتی دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان تاکید نمود: ثبت ملی فالوده یزد در روزهای گذشته به معنای ثبت فالوده کرمانی نیست و دوستداران میراث فرهنگی باید این دو مقوله را جدا بدانند.
حال و در این شرایط آنچه بیشتر مدنظر است، ضعف آگاهی عمومی از ثبت ملی این اثر و بسیاری از دیگر آثار در استان است که نقش هم رسانه ها، مدیران و هم خود شهروندان را برای تغییر رویکرد کنونی و اقدام موثرتر نمایان می نماید.
حال انتظار می رود خیلی ها تکان بیشتری در معرفی و اطلاع رسانی آثار تاریخی، صنایع دستی و سوغات کرمان به خودشان دهند تا آن همه ظرفیت و زیبایی منحصر بفرد ناشناخته و مهجور نماند.
منبع: همگردی