6 خاصیت درمانی یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدان
به گزارش وبلاگ پاییز، طرز تهیه چای ماچا
ماچا (Matcha) پودری است که از چای سبز بدست می آید. چای ماچا نوعی چای سبز پودری محسوب می شود. چای ماچا از نوشیدنی های محبوب در چین و آسیا است. چای ماچا سرشار از آنتی اکسیدان است و با افزایش سوخت و ساز بدن در کاهش وزن افراد بسیار موثر است.
کشاورزان 20 تا 30 روز پیش از زمان برداشت، گیاه چای را می پوشانند تا نور مستقیم آفتاب نخورد و به این شیوه ماچا پرورش می یابد. این روش تولید کلروفیل را افزایش می دهد، آمینو اسید را تقویت می کند و رنگ سبز تیره تری به گیاه می دهد.وقتی برگ های چای برداشت شدند، ساقه و ریشه جدا می شود و برگ ها به شکل پودر نرمی به نام ماچا درمی آیند. ماچا حاوی مواد مغذیِ برگ کامل چای است که کافئین و آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به چای سبز دارد.
مطالعه روی ماچا و اجزای آن منجر به کشف فایده های گوناگونی شده است. ماچا می تواند از کبد محافظت کند، سلامت قلب را افزایش دهد و حتی به کاهش وزن هم کمک کند.
در این مقاله 6 فایده چای ماچا را می خوانید که همگی براساس یافته های علمی هستند.
1. آنتی اکسیدان فراوانی دارد
ماچا سرشار از کاتچین ها (catechin) است. کاتچین نوعی ترکیب گیاهی در چای است که به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل می کند. آنتی اکسیدان ها به تثبیت رادیکال های آزاد مضر کمک می کنند. این رادیکال ها ترکیباتی هستند که ممکن است به سلول ها آسیب زده و باعث بیماری مزمن شوند.چایی که با اضافه کردن پودر ماچا به آب داغ درست می کنید، حاوی مواد مغذی از کل برگ است؛ یعنی نسبت به خیساندن برگ های چای سبز در آب، کاتچین و آنتی اکسیدان بیشتری دارد. درواقع بر اساس تقریبی، تعداد کاتچین های موجود در ماچا 137 برابر بیشتر از سایر انواع چای سبز است.
مطالعه ای حاکی از آن است که خوراندن مکمل های ماچا به موش ها، آسیب وارده بر اثر رادیکال های آزاد را کاهش داده و فعالیت آنتی اکسیدانی را بهبود می بخشد. افزودن ماچا به رژیم غذایی می تواند مصرف آنتی اکسیدان را افزایش بدهد، که آن هم از آسیب سلولی جلوگیری می کند و حتی خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن را کاهش می دهد.
2. محافظت از کبد یکی از مهم ترین خواص چای ماچاکبد برای سلامتی حیاتی است و نقش مهمی در سم زدایی، اثربخشی داروها و پردازش مواد مغذی ایفا می کند. برخی مطالعات نشان داده اند که ماچا از سلامت کبد هم محافظت می کند. دانشمندان در مطالعه ای، به مدت 16 هفته به موش های دیابتی ماچا خوراندند و درنهایت متوجه شدند این گیاه، هم از آسیب به کلیه ها و هم کبد جلوگیری می کند.
در مطالعه دیگری به 80 نفر که کبد چرب غیرالکلی داشتند، به مدت 90 روز، هر روز 500 میلی گرم چای سبز دادند. بعد از 12 هفته، عصاره چای سبز سطح آنزیم کبد را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. افزایش سطح این آنزیم ها موجب آسیب کبدی می شود.
علاوه براین، تحلیل 15 مطالعه مختلف حاکی از آن است که نوشیدن چای سبز، با کاهش خطر ابتلا به بیماری های کبد در ارتباط است. اما باید به خاطر داشت که ممکن است عوامل دیگری هم در این ارتباط سهیم باشند.
برای بررسی آثار ماچا روی انسان، باید تحقیقات بیشتری انجام بشوند، چون بیشتر تحقیقاتی که تا به امروز اجرا شده اند، آثار عصاره چای سبز را روی حیوانات بررسی کرده اند.
3. عملکرد مغز را تقویت می کندبرخی تحقیقات نشان می دهند که برخی ترکیبات موجود در ماچا به تقویت عملکرد مغز کمک می کنند.
مطالعه ای به ارزیابی عملکرد مغزی افراد در قبال مجموعه ای از وظایف پرداخت. در این مطالعه که روی 23 نفر انجام شد، برخی شرکت کنندگان یا چای ماچا و یا میان وعده ای حاوی 4 گرم ماچا مصرف می کردند، درمقابل گروه کنترل هم چای یا میان وعده ای معمولی می خوردند. درنهایت محققان متوجه شدند که ماچا باعث افزایش تمرکز، سرعت واکنش و حافظه می شود.
مطالعه دیگری نشان داد که مصرف روزانه 2 گرم پودر چای سبز به مدت 2 ماه، به بهبود عملکرد مغز در افراد مسن کمک می کند. علاوه براین، ماچا حاوی مقدار کافئین بیشتری نسبت به چای سبز است. در هر 1 گرم پودر ماچا، حدود 35 میلی گرم کافئین وجود دارد. مطالعات متعدد مصرف کافئین را با بهبود عملکرد مغزی، واکنش سریع تر، افزایش تمرکز و تقویت حافظه ارتباط داده اند.
ماچا حاوی ترکیبی به نام ال تی اِنین (L-theanine) است که تأثیر کافئین را اصلاح می کند، هوشکمک را افزایش می دهد و از کاهش انرژی معمول پس از مصرف کافئین جلوگیری می کند. ال تی اِنین فعالیت موج آلفا در مغز را هم افزایش می دهد که این می تواند در ایجاد آرامش و کاهش سطح استرس مفید باشد.
4. از سرطان جلوگیری می کندماچا مجموعه ای از ترکیب ها را در خود جای داده که سلامت را تقویت می کنند. براساس مطالعات آزمایشگاهی و مطالعه روی حیوانات، ترکیب های موجود در ماچا با پیشگیری از سرطان هم ارتباط دارند.
در مطالعه ای، عصاره چای سبز مقدار تومور و سرعت رشد سلول های سرطان سینه در موش ها را کاهش داد. ماچا سرشار از اپی گالوکتشین گالات (Epigallocatechin gallate) است. این ماده نوعی کاتچین است که ثابت شده اثرات ضدسرطانی قدرتمندی دارد.
مطالعه آزمایشگاهی دیگری نشان داد که اپی گالوکتشین گالات موجود در ماچا به از بین بردن سلول های سرطان پروستاتکمک می کند. مطالعات آزمایشگاهی دیگری هم نشان داده اند که اپی گالوکتشین گالات درمقابله با سرطان پوست، سرطان ریه وسرطان کبد هم مؤثر است.
به خاطر داشته باشید که این موارد مطالعات آزمایشگاهی و نتایج آزمایش روی حیوانات هستند. برای دانستن نتیجه دقیق روی انسان، باید تحقیقات بیشتری انجام بشوند.
5. از قلب محافظت می کندبیماری قلبی علت اصلی مرگ ومیر در جهان است. تقریبا یک سوم مرگ ومیرهای افراد بالای 35 سال به علت بیماری های قلبیاست. برخی مطالعات نشان داده اند نوشیدن چای سبز که مواد مغذی مشابهی با ماچا دارد، برای مقابله با بیماری قلبی مفید است.
مطالعات نشان داده اند که چای سبز سطح کلسترول ال دی ال (بد) و سطح کلی کلسترول و همین طور تری گلیسیرید (triglycerides) را کاهش می دهد. درضمن برای جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول ال دی ال هم مفید است؛ عامل دیگری که به محافظت در مقابل بیماری قلبی کمک می کند.
مطالعات مشاهده ای نشان داده اند که نوشیدن چای سبز با کاهش خطر ابتلا به بیماری قبلی و سکته قلبی هم ارتباط دارد. اگر نوشیدن چای ماچا در کنار رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی سالم قرار بگیرد، می تواند قلب را سالم نگه دارد و درمقابل بیماری ها از آن محافظت کند.
6. به کاهش وزن کمک می کندبه هر مکمل کاهش وزنی که می خواهید نگاه کنید؛ به احتمال زیاد عصاره چای سبز را در فهرست مواد اولیه آن خواهید دید. چای سبز به توانایی اش در کاهش وزن معروف است. درواقع مطالعات نشان می دهند که چای سبز به افزایش سرعت سوخت و ساز درجهت افزایش مصرف انرژی و سوزاندن چربی ها کمک می کند.
مطالعه ای نشان می دهد که مصرف عصاره چای سبز هنگام ورزش سبک، چربی سوزی را تا 17 درصد افزایش می دهد. مطالعه دیگری روی 14 نفر حاکی از آن است که مصرف مکمل حاوی عصاره چای سبز مصرف انرژی را به مقدار قابل توجهی افزایش می دهد.
اگرچه بیشتر این مطالعات روی عصاره چای سبز تمرکز دارند، اما ماچا هم از همان گیاه به دست می آید و باید تأثیر مشابهی داشته باشد.
طرز تهیه چای ماچا با استفاده از پودر ماچادرست کردن چای ماچا با این همه مزایایی که دارد، خیلی راحت است و طعم لذت بخشی هم دارد. برای درست کردن ماچای سنتی 1 تا 2 قاشق چای خوری (برابر با 2 تا 4 گرم) پودر ماچا را در فنجان بریزید و حدود 60 میلی گرم آب داغ به آن اضافه کنید و با همزن بامبو (bamboo whisk) آن را هم بزنید. همزن های بامبو را می توانید از فروشگاه های تخصصی چای و نوشیدنی ها تهیه کنید.
می توانید مقدار پودر ماچایی را که به آب اضافه می کنید، طبق ذائقه خود کم یا زیاد کنید. اگر می خواهید چای رقیق تری داشته باشید، پودر ماچا را به نصف قاشق چای خوری (1 گرم) کاهش بدهید و آن را با 90 تا 120 میلی گرم آب داغ ترکیب کنید. اگر چای غلیظ تری را ترجیح می دهید، 2 قاشق چای خوری (4 گرم) پودر ماچا را با 30 میلی گرم آب ترکیب کنید.
با پودر ماچا می توانید لاته، پودینگ یا اسموتی ماچا هم درست کنید. البته مثل همیشه، تعادل مهم است. اگرچه ماچا مزایای زیادی برای سلامتی دارد، اما لزوما هرچه بیشتر مصرف کنید، بهتر نیست. برخی ها که روزانه شش فنجان چای سبز مصرف کرده اند، دچار مسائل کبدی شده اند. ازآنجاکه چای ماچا غلیظ تر از چای سبز است، این عدد برای چای ماچا یعنی روزی دو فنجان.
نوشیدن ماچا ممکن است شما را درمعرض آفت کش ها، مواد شیمیایی و حتی آرسنیک موجود در خاکی که گیاه چای در آن رشد کرده هم قرار بدهد. بهتر است روزی یک یا دو فنجان چای ماچا مصرف کنید و برای استفاده از فواید فراوان چای ماچا بدون آنکه دچار عوارض جانبی شوید، به سراغ جایگزین های تأییدشده ارگانیک بروید.
جمع بندیماچا از همان گیاه چای سبز می آید، اما چون از برگ کامل ساخته شده، مقدار آنتی اکسیدان و ترکیب های گیاهی مفید بیشتری دارد. مطالعات نشان داده اند ماچا و ترکیب های آن فایده های فراوانی برای سلامتی دارند؛ از کمک به کاهش وزن گرفته، تا کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی.
بهتر از همه اینکه، چای ماچا به راحتی آماده می شود، بنابراین می توانید آن را در رژیم غذایی خود قرار دهید و طعم جدیدی به زندگی خود اضافه کنید.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون